Hoe kan ik het buikvet kwijtraken?: in Algemeen
 
 

Hoe kan ik het buikvet kwijtraken?

afslankplan

Het buikvet is hetzelfde als het vet op de rest van je lichaam. Het vet op de buik heeft echter wel een slechter effect op de gezondheid. Het buikvet wordt meer als je te veel eet in vergelijking met wat je lichaam verbruikt. Alles wat je te veel eet wordt opgeslagen als energie in de vorm van lichaamsvet. Het aankomen van vet kan verschillende oorzaken hebben zoals een ongezonde levensstijl en te weinig lichaamsbeweging. Met de vetten op het lichaam kan het lichaam energie maken in tijden wanneer er weinig eten is. Het vet wordt gebruikt als er niet snel een volgende maaltijd komt. Deze werking van het lichaam komt vanuit de tijd dat er nog niet veel eten was. Tegenwoordig is overal eten te vinden waardoor deze werking niet meer geheel past bij de huidige voorraden van eten.

Hoe raak ik het buikvet kwijt?

Het lichaam slaat snel veel vet op in de buikstreek. Het is echter hetzelfde soort vet dat op de rest van het lichaam zit. Voor het lichaam is er geen onderscheid tussen de soorten vetten. Het buikvet raak je daardoor op dezelfde manier kwijt als al het andere vet op je lichaam. Om vet op je lichaam te verminderen moet je meer verbruiken dan je binnenkrijgt door voeding. Dit kan door minder te eten maar ook door meer te sporten. Een combinatie van beiden werkt het snelst en is het meest effectief.

Minder eten voor minder buikvet

Door minder te eten creëer je een calorietekort. Je kunt bijvoorbeeld 300 calorieën per dag minder eten. Het lichaam krijgt op deze manier niet voldoende calorieën voor de dagelijkse activiteiten waardoor het lichaam vetten aanspreekt om energie van te maken. Het vet op je lichaam wordt hierdoor minder, dus ook het buikvet. Het wordt aangeraden om niet meer dan een kilo per week aan gewicht kwijt te raken. Als je meer kilo’s per week verliest dan neemt ook de spiermassa af en gaat het metabolisme mogelijk trager werken.

Sporten voor minder buikvet

Sporten is onmisbaar als je je buikvet voorgoed kwijt wilt raken. Door te sporten op minimaal een gemiddelde intensiteit kun je snel calorieën verbranden. Het calorietekort wordt hierdoor groter en het lichaam is dan genoodzaakt om meer vetten om te zetten naar energie. Deze vetten komen overal op je lichaam vandaan. Je kunt niet door specifiek je buik te trainen alleen de vetten op je buik verbranden. Zo werkt het niet. Het is met oefeningen niet mogelijk om het vet op één plek te verbranden. Dat betekent niet dat buikspieroefeningen geen waarde hebben. Als het buikvet minder wordt komen de buikspieren beter uit. Door de buikspieren te trainen worden ze beter zichtbaar.

Beste manieren om buikvet kwijt te raken:

  • Calorieën verlagen maar niet teveel
  • Meer eiwitten eten en minder koolhydraten en vetten
  • Minimaal 3 keer per week sporten
  • Veranderen van de levensstijl (geen alcohol, snacks en junk food)

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen