Vet verliezen

Wil je ook een paar kilo vet verliezen zodat alle kleren weer passen? Begin dan niet met het zoeken naar pillen die dit voor elkaar kunnen krijgen. Diep van binnen weet je ook wel dat deze dieetpillen geen succes hebben. Je hebt zelfs geen dieet nodig als je je aan de basis principes houdt van afvallen. De volgende richtlijnen helpen je om sneller vet te verliezen.

Calorietekort

Het Atkins, South Beach en Sonja Bakker dieet zijn een paar diëten die de laatste jaren voorbij gekomen zijn. Allemaal geven ze zichzelf de stempel van het meest succesvolle dieet. Het probleem van het volgen van een dieet is dat als ermee gestopt wordt de kilo’s langzaam weer terugkomen. Veel diëters worden uiteindelijk nog zwaarder dan voor ze met het dieet begonnen. Het draait allemaal om de caloriebehoefte. Dit is aan de ene kant wat je eet en aan de andere kant wat je verbruikt. Om vet te verliezen is het nodig om meer calorieën te verbruiken dan wat je binnen krijgt. Het verschil tussen de caloriebehoefte en het verbruik moet negatief zijn om af te vallen. Dit wordt een calorietekort genoemd. Om een halve kilo vet te verliezen is het nodig om een tekort te creëren van 3500 calorieën. Dit kun je niet op één dag doen. Het is bijvoorbeeld wel mogelijk om iedere dag een tekort van 500 calorieën te creëren. Dit leidt dan tot een wekelijks calorietekort van 3500 calorieën.

Basal Metabolic Rate

De Basal Metabolic Rate, vaak afgekort tot BMR, is de ruststofwisseling. Dit is het aantal calorieën die het lichaam nodig heeft voor de basis functies. Het BMR is verantwoordelijk voor 60 tot 75 procent van de calorieën die je dagelijks verbruikt. Het aantal calorieën dat je nodig hebt per dag bestaat uit het BMR en de calorieën die je verbruikt door fysieke activiteit. Iemand met een actief leven verbruikt meer dan iemand die niet actief is. Het verbruik van de actieve persoon ligt hierdoor hoger.

Wat eten?

Het is niet nodig om een strikt dieet te volgen om vet te verliezen. Kleine aanpassingen kunnen al voldoende zijn om af te vallen. Het draait vaak niet om wat er gegeten wordt maar hoeveel er gegeten wordt. Met de volgende richtlijnen is het mogelijk om het calorietekort te creëren dat nodig is om vet te verliezen.

 • Sla het ontbijt nooit over.
 • Eet geregeld fruit en veel groenten.
 • Verminder de portiegroottes met 10 tot 20 procent.
 • Eet een gezonde snack tussen de maaltijden.
 • Eet meer eiwitten.
 • Doe vaker een lichamelijke activiteit.
 • Eet volkorenproducten met veel vezels.
 • Vermijd transvetten en verzadigde vetten.
 • Verminder het aantal vetten tot maximaal 20 procent.
 • Eet minder zout of kies voor zoutvrije producten.
 • Drink minder alcohol of vermijd het compleet.

Vetverlies met cardio

Er zijn veel cardio oefeningen die gedaan kunnen worden om vet te verliezen. Als deze cardio oefeningen geregeld worden gedaan dan kan elk van deze oefeningen voor vetverlies zorgen. Er is echter wel een verschil in hoe snel het vet verbrandt wordt. Uit onderzoek blijkt dat oefeningen met een lage intensiteit meer vetten voor energie gebruiken dan oefeningen met een hoge intensiteit. Aan de andere kant worden er wel minder calorieën verbruikt tijdens de oefeningen met een lage intensiteit. Dit zorgt er weer voor dat er minder gewichtsverlies is. Een oefening met een hoge intensiteit verbruikt meer calorieën tijdens de training maar ook erna.

Minder buikvet?

Als je buikspieren wilt opbouwen, dan gaat het niet alleen om training. En ook hoef jij NIET elke dag twee uur in de sportschool rond te hangen. Hoe je dat doet? Met de juiste voeding.

Bekijk de beste boeken