Obliques

De obliques zijn te vinden aan de zijkanten van de buik. De schuine buikspieren zijn bekend onder de Engelse naam ‘obliques’. De schuine buikspieren liggen aan beide kanten naast de rechte buikspier, de rectus abdominis. De obliques zijn niet alleen aan de zijkant zichtbaar maar ook van voren. Ze zijn in feite de omlijsting van de rechte buikspier (de sixpack). Er zijn externe en interne schuine buikspieren. Samen zijn de twee schuine buikspieren verantwoordelijk voor rotatie en lateroflexie van de wervelkolom. Hiernaast worden ze gebruikt ter ondersteuning van de rechte buikspier. De schuine buikspieren worden door niet veel mensen apart getraind. Dat is voor veel mensen ook niet nodig omdat men de taille graag zo smal mogelijk houdt. De obliques worden bij de zware compound oefeningen voldoende getraind zodat het niet nodig is om ze apart te trainen. Bij oefeningen zoals de deadlift, squat en lunges worden de obliques gebruikt voor stabilisatie.
anatomie

Trainen van de obliques

Een probleem dat veel bodybuilders hebben met buikspieroefeningen is dat er alleen maar variaties worden gedaan van de sit-up. Bij al deze oefeningen worden de torso en de benen naar elkaar toe getrokken, oftewel flexie van de romp. De buikspieren hebben echter meer bewegingsmogelijkheden zoals het buigen naar de zijkant en het draaien van kant naar kant. Deze bewegingen vragen veel van de obliques die door veel mensen niet of nauwelijks getraind worden. De functie van de obliques is het draaien van het lichaam van de ene naar de andere kant en het buigen aan iedere zijde. De obliques worden daarnaast ter ondersteuning gebruikt voor alle oefeningen die de rectus abdominis trainen. Een goede oefening voor de obliques is de side bridge.

Het nadeel van goed ontwikkelde obliques

De obliques hebben al vanaf het begin van de bodybuilding sport weinig aandacht gekregen. Doordat de obliques de lijn van het torso bepalen lijkt het midden dikker te worden als de obliques groeien. Met een ideaalbeeld van een slank middel en brede schouders werd elke groei van de obliques voorkomen. De V-vorm die zo belangrijk is bij een atletisch lichaam wordt minder als de obliques goed ontwikkeld zijn. Goed getrainde obliques zijn echter wat anders dan love handles. Love handles zijn puur vet en geen spiermassa.

Minder buikvet?

Als je buikspieren wilt opbouwen dan gaat het niet alleen om training. Voeding en dan met name eiwitten zijn net zo belangrijk. Het lichaam gebruikt de eiwitten om de buikspieren te herstellen en sterker te maken. Zonder eiwitten is het vrijwel niet mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Heb je moeite om eiwitrijk te eten? Met de 100+ eiwitrijke recepten van de Afslank Receptenbijbel hoef je niet lang na te denken over je maaltijden. De Afslank Receptenbijbel geeft je ruim 256 pagina's aan no-nonsense info over gezond eten. Wil je ook zo snel mogelijk een sixpack?

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *