Anatomie

De buikspieren zoals de meeste mensen deze kennen is de grote rechte buikspier; de rectus abdominis. Hiernaast zijn er de interne en externe schuine buikspieren en de transversus abdominis. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen interne en externe buikspieren. De externe buikspieren kun je zien vanaf de buitenkant. Om goed ontwikkelde externe buikspieren te krijgen moeten de interne buikspieren ook getraind worden.

Externe buikspieren

De externe buikspieren zijn de rectus abdominis, de externe schuine buikspieren, de interne schuine buikspieren en de erector spinae. Dit zijn de spieren aan de onderkant van het bovenlichaam. Als deze spieren goed ontwikkeld zijn dan is meer kracht bij bewegingen en een betere stabiliteit. De externe buikspieren zijn de buikspieren die nodig zijn voor een sixpack.

Rectus Abdominis

De rectus abdominis is de grote rechte buikspier die over het midden van de buik loopt. Het is een lange dunne spier die verticaal over het lichaam loopt. De rectus abdominis ontstaat tussen de 5e en 7 ribben en loopt tot het schaambeen. Het gaat om een enkele buikspier maar door de tussenpezen lijkt het erop dat er verschillende buikspieren zijn. Door de tussenpezen bestaat de buikspier uit verschillende segmenten die eruit zien als blokken. Een goed ontwikkelde rectus abdominis wordt een sixpack genoemd. De sixpack is eigenlijk een eightpack maar de onderste blokken zijn niet bij iedereen goed zichtbaar.

Transversus abdominis

De transversus abdominis ligt onder de rectus abdominis en aan de binnenkant van de schuine buikspieren. De spier wordt gebruikt om de buik in te trekken en het houdt het bekken en de onderrug stabiel. Het gedraagt zich als een korset om het middengedeelte. De transversus abdominis beschermt de ruggengraat en organen terwijl je beweegt.

Externe schuine buikspieren

De externe schuine buikspieren zijn zichtbaar vanaf de buitenkant. Deze buikspieren lopen diagonaal van de ribben naar de voorkant van het bekken. De externe schuine buikspieren zijn van de voorkant zichtbaar als omlijsting van de sixpack. De externe schuine buikspieren zorgen er samen met de interne schuine buikspieren voor dat er stabiliteit is en ondersteuning voor de buik. De externe schuine buikspieren worden gebruikt bij het roteren en het zijwaarts buigen van het bovenlichaam.

Interne schuine buikspieren

De interne schuine buikspieren zijn niet zichtbaar vanaf de buitenkant maar ze zijn net zo belangrijk als de externe schuine buikspieren. De interne schuine buikspieren worden gebruikt voor het stabiliseren van het torso. De interne schuine buikspieren lopen diagonaal van de ribben de voorkant van het bekken maar in de andere richting als de externe schuine buikspieren. De interne schuine buikspieren worden ook gebruikt bij het roteren en het zijwaarts buigen van het bovenlichaam. Het roteren van het torso gebeurt door de interne schuine buikspieren aan de ene zijde die samenwerking met de externe schuine buikspieren aan de andere zijde.

Erector Spinae

De erector spinae zijn de lange rechte rugspieren die over de lengte van de rug lopen. Deze spieren lopen vanaf de schedel tot het bekken. Ze zijn te voelen naast de ruggengraat. Deze spieren zijn samen met de spieren van de voorkant van het lichaam belangrijk voor stabiliteit en balans. De groep van de erector spinae spieren bestaan uit de longissimus (middelste), iliocostalis (laterale) en de spinalis (mediale).

Minder buikvet?

Als je buikspieren wilt opbouwen dan gaat het niet alleen om training. Voeding en dan met name eiwitten zijn net zo belangrijk. Het lichaam gebruikt de eiwitten om de buikspieren te herstellen en sterker te maken. Zonder eiwitten is het vrijwel niet mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Heb je moeite om eiwitrijk te eten? Met de 100+ eiwitrijke recepten van de Afslank Receptenbijbel hoef je niet lang na te denken over je maaltijden. De Afslank Receptenbijbel geeft je ruim 256 pagina's aan no-nonsense info over gezond eten. Wil je ook zo snel mogelijk een sixpack?

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *