BCAA’s

Aminozuren zijn de bouwstenen van het lichaam die verschillende functies hebben. Er zijn 20 natuurlijk voorkomende soorten aminozuren. 8 van de 20 aminozuren zijn essentieel. Het lichaam kan deze niet zelf aanmaken maar heeft ze wel nodig. De essentiële aminozuren moeten via het dieet ingenomen worden. 12 van de 20 aminozuren zijn hierdoor niet-essentieel. BCAA’s bestaan uit drie aminozuren. Dit zijn de aminozuren leucine, valine en isoleucine. Deze worden normaal gesproken in de verhouding 2:1:1 gebruikt door het gebruik van leucine het dubbele is dan de andere twee. De BCAA’s omvatten circa 30 tot 35 procent van aminozuren in spierweefsel.

Wat is het voordeel van BCAA’s?

Onderzoeken hebben aangetoond dat BCAA’s een belangrijke rol spelen in de eiwitsynthese (Miller SL et al 2001). Hiernaast is gebleken dat het herstel van oefeningen met een hoge intensiteit wordt versneld door het gebruik van BCAA’s (Faigenbaum et al 2009). Naast de positieve effecten op het uithoudingsvermogen en het vertragen van vermoeidheid hebben BCAA’s een positief effect op het verminderen van spierafbraak en het afbreken van glycogeen tijdens en na de training.

Wanneer BCAA’s nemen?

BCAA’s worden 15 tot 30 minuten voor de training genomen zodat deze tijdens de training beschikbaar zijn. BCAA’s kunnen daarnaast voor en na een training genomen worden om de eiwitsynthese te helpen (Williams et al 2005).

Minder buikvet?

Als je buikspieren wilt opbouwen, dan gaat het niet alleen om training. En ook hoef jij NIET elke dag twee uur in de sportschool rond te hangen. Hoe je dat doet? Met de juiste voeding.

Bekijk de beste boeken