Training

Een platte buik met goed gedefinieerde blokken is een droom van veel mannen. De sixpack is het boegbeeld voor een atletisch uiterlijk. Kenmerken aan een droom is dat het niet altijd haalbaar is. Het is moeilijk om een sixpack te krijgen met veel definitie, vooral voor mensen die geen moeite hebben met het krijgen van een laag vetpercentage. Het trainen van de buikspieren en deze goed zichtbaar te krijgen is een kunst op zich. Het lukt niet iedereen die het probeert doordat het makkelijker is om het verkeerd te doen dan goed.

Buikspieren hoeven niet iedere dag getraind te worden

Je verspilt veel tijd als je iedere dag honderden buikspieroefeningen doet. Als je de andere oefeningen gedurende de week goed uitvoert dan gebruik je de buikspieren al voldoende. De buikspieren hebben net als alle andere spiergroepen rust nodig om te kunnen groeien. Twee keer per week de buikspieren trainen is voldoende. Meer dan dat is onverstandig en kan zelfs gevaarlijk zijn op de lange termijn. Als je iedere dag de buikspieren traint dan doe je meer kwaad dan goed. Train ze hard en met een gering aantal herhalingen van 15 tot 25 herhalingen. Als je meer herhalingen kunt dan wordt het tijd om de oefening zwaarder te maken.

Speciale toestellen zijn niet nodig

Er zijn maar weinig hulpmiddelen nodig om de buikspieren goed te trainen. Je hoeft niet vele euro’s te besteden aan het nieuwste buikspiertoestel dat je snel een sixpack zal bezorgen. Veel van deze toestellen brengen niet meer of zelfs minder dan de reguliere buikspieroefeningen. Er is geen enkel buikspiertoestel dat direct het vet van je buik laat verdwijnen. Dat wordt gedaan met cardio en een gezond dieet. Het vet op je buik verdwijnt niet door als een gek buikspieroefeningen te gaan doen.

Buikspieren zijn onderdeel van de core

Er zijn veel oefeningen die de kracht en stabilisatie van de core verbeteren. De core is het midden gedeelte van het lichaam zoals het bekken, de buik-, onderrug- en bilspieren. Deze werken allen samen bij het stabiliseren van het lichaam. Met een fitnessbal of met een kabel worden de buikspieren veel beter getraind dan met de standaard crunches. Oefeningen die bewegingen uit het dagelijks leven gebruiken hebben de voorkeur. De core wordt het best getraind met oefeningen gebaseerd op stabilisatie en balans.

Buikspieren en herhalingen

Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand honderden crunches heeft gedaan tijdens een training? “Ik heb net 300 crunches gedaan!”, alsof het een prestatie is om zoveel tijd te verspillen. De buikspieren zijn een spiergroep zoals alle andere spiergroepen. Je ziet daarentegen niemand 300 dips doen of 300 herhalingen met de bench press. Als 300 herhalingen mogelijk zijn dat heb je de oefening te licht gedaan. Als elke spiergroep wordt getraind met 8 tot 12 herhalingen waarom de buikspieren dan met 300? Dat is niet logisch. Probeer de oefening zwaarder te maken zodat maar 10 tot 25 herhalingen met moeite gedaan kunnen worden.

Onderste buikspieren trainen

De onderste buikspieren zijn geen aparte spieren maar een onderdeel van de buikspieren. De buikspieren bestaan uit één grote buikspier die uit meerdere delen bestaat. Wat gezien wordt als de onderste buikspieren is de onderkant van de buikspier. De onderste buikspieren kunnen daardoor niet apart getraind worden. Als je de “onderste buikspieren” traint dan worden de ”bovenste buikspieren“ ook getraind. Mogelijk voel je meer aan de onderkant van de buikspieren maar dat betekent nog niet dat het een aparte spier is.

Minder buikvet?

Als je buikspieren wilt opbouwen, dan gaat het niet alleen om training. En ook hoef jij NIET elke dag twee uur in de sportschool rond te hangen. Hoe je dat doet? Met de juiste voeding.

Bekijk de beste boeken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *