Afvallen buik

Overgewicht en buikvet is een doorn in het oog van veel mensen. Het ziet er niet mooi uit maar vet in het gebied rond de buik is ook nog eens slecht voor de gezondheid. Veel buikvet zorgt voor een groter risico op een hartaanval of een beroerte. Een dikke buik zorgt er eveneens voor dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit is een hormoon dat de vetopslag kan vergroten. Er zijn manieren om het buikvet te verminderen. Dit heeft niet alleen met het buikvet te maken maar met al het vet op het lichaam. Afvallen op de buik begint met afvallen op het gehele lichaam. De volgende manieren kunnen je helpen om af te vallen op de buik:

  • Eet minder calorieën per dag
  • Eet zo weinig mogelijk verzadigde en transvetten
  • Eet meer producten met onverzadigde vetten zoals olijfolie, vis en noten
  • Vermijd alcohol
  • Drink geen limonade
  • Eet kleinere porties
  • Eet meer groente en fruit
  • Kies voor magere zuivelproducten met weinig vetten
  • Drink meer water
  • Geen grote maaltijden voor het slapen gaan

Kan ik alleen het vet op mijn buik verminderen?

Dat is niet mogelijk. Als je het vet op je buik wilt verminderen dan is het mogelijk dat er eerst vet verdwijnt op de armen of in het gezicht. Het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Buikspieroefeningen kunnen vet verbranden maar dat hoeft niet het vet op de buik te zijn. Het kan zijn dat door de buikspieroefeningen vet op de benen verminderd terwijl je je op de buik richt. Het lichaam heeft doorgaans een vaste volgorde waar het vet het eerst vermindert. Dit verschilt tussen mannen en vrouwen.

Weet waar je het voor doet

Afvallen op buik of waar dan ook doe je voor jezelf, voor niemand anders. Als je het voor een partner doet of om anderen dan werkt afvallen niet. Het is jouw buik, jouw lichaam en van niemand anders. Jij moet je lekker in je lichaam voelen. Daar heeft een ander niets mee te maken. De enige die er profijt van heeft ben je zelf. Als je het voor jezelf doet heb je meer motivatie en is de kans van slagen vele malen groter. Als je het voor anderen doet dan heb je minder motivatie en geef je sneller op.

Niet snel opgeven

Veel mensen geven het op als ze zich een avondje niet aan de regels hebben gehouden. Dat is nergens voor nodig. Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Het is menselijk om fouten te maken. Van een enkel foutje ga je niet dood. Het is vallen en weer opstaan. Er is bijna niemand die geen foutjes maakt tijdens het afvallen. Als je een keer een minder dag hebt ga dan de volgende gewoon weer door en vergeet de mindere dag meteen weer. Denk er niet meer aan en leg de focus op je doelen.

Zeg nee tegen alcohol

Alcohol en afvallen gaan niet samen. Vooral niet als je wilt afvallen op de buik. Alcohol levert lege calorieën waar je lichaam niets aan heeft. Het is daarnaast ook nog eens veel vet wat je binnenkrijgt. Eén of twee avonden met stevig doordrinken kunnen de moeite die je tijdens de week hebt gedaan teniet doen. Na veel alcohol drinken volgt meestal een dag waarbij je slecht eet en drinkt. Het is zelfs mogelijk dat je daardoor een paar dagen niet kunt sporten. Zeg nee tegen alcohol en je haalt veel meer uit het afvallen. Je voorkomt ermee dat je een hele week sporten en diëten voor niets doet. De naam bierbuik zegt eigenlijk al genoeg.

Minder buikvet?

Als je buikspieren wilt opbouwen, dan gaat het niet alleen om training. En ook hoef jij NIET elke dag twee uur in de sportschool rond te hangen. Hoe je dat doet? Met de juiste voeding.

Bekijk de beste boeken