Buikspieren trainen met de oefenbal: in Oefeningen
 
 

Buikspieren trainen met de oefenbal

afslankplan

De oefenbal is een opblaasbare bal dat eruit ziet als een grote strandbal. Het is een bal dat gebruikt wordt om de balans te verbeteren en sinds de jaren 60 vaak gebruikt door fysiotherapeuten voor stabiliteitsoefeningen. De oefenbal kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden zoals het ontwikkelen van de core kracht, verbetering van de houding en het ondersteunen van stretchoefeningen. Dankzij de grote interesse in de oefenbal zijn er door de jaren heen veel oefeningen ontwikkeld die de oefenbal gebruiken. Een groot deel van deze oefeningen is gericht op de buikspieren en algehele core van het lichaam.

Oefenbal en de core

Terwijl het boven- en onderlichaam vaak getraind worden blijft het middenlichaam vaak achter. Dit zijn de core spieren zoals de buikspieren en onderrug. Deze spelen een belangrijke rol in het stabiliseren van het lichaam. Door de core sterker te maken wordt er een fundament gelegd voor betere prestaties bij allerlei activiteiten waarbij gewicht wordt gebruikt. De core zorgt ervoor dat het lichaam in balans blijft bij de activiteiten. Veel mensen hebben een onbalans in de kracht van de buikspieren en de onderrug. Een oefenbal kan ervoor zorgen dat deze balans weer terug komt door de achterliggende spieren te trainen.

Voordelen van de oefenbal

De oefenbal is een hulpmiddel voor het trainen van de balans en stabiliteit maar bij bijna elke oefening die gedaan wordt worden ook de buikspieren getraind. Bij veel oefeningen met de oefenbal worden de buikspieren geactiveerd om het lichaam in balans te houden. Door de aandacht te leggen op de buikspieren verbetert de houding, worden lichaamsbewegingen makkelijker en worden de buikspieren versterkt.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen