Cafeïne

Cafeïne is van nature te vinden in veel planten zoals koffiebonen, theebladeren maar ook in andere planten. Er zijn in totaal circa 60 planten met cafeïne. De cafeïne wordt gebruikt in limonade, energie dranken maar ook in bepaalde medicijnen. De meeste mensen krijgen de meeste cafeïne binnen door het drinken van koffie en thee. Kinderen krijgen de meeste cafeïne binnen door limonade.

Cafeïne en de gezondheid

Cafeïne heeft verschillende bijwerkingen. Het staat erom bekend om je meer alert te laten zijn. Het zorgt voor meer concentratie en de prestaties worden verbeterd door het gebruik van cafeïne. Om de laatste reden wordt cafeïne veel door sporters en atleten gebruikt. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne hebben niet veel nodig om bijwerkingen te krijgen. De bijwerkingen kunnen zelf verergeren. Bijwerkingen zoals angsten, nerveusheid, slapeloosheid en een beroerd gevoel kunnen optreden. Drinken met cafeïne zorgt er niet voor dat je uitgedroogd raakt. Cafeïne heeft geen vocht afdrijvend effect.

Hoeveel cafeïne is veilig?

De verschillende producten bevatten allen verschillende hoeveelheden cafeïne. Het kan daardoor lastig zijn om het cafeïnegebruik bij te houden bij het gebruik van verschillende producten. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 400mg cafeïne per dag te nemen. De negatieve effecten zijn bij dit aantal milligram niet veel aanwezig tenzij men gevoelig is voor cafeïne. Dit komt ongeveer neer op 4 tot 5 producten met cafeïne. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om niet meer dan 200mg cafeïne per dag in te nemen. Kinderen mogen nog minder cafeïne binnenkrijgen. Hoe jonger men is, hoe minder cafeïne men mag hebben.

Stoppen met cafeïne

Veel mensen die willen stoppen met het drinken van producten met cafeïne ondervinden lichamelijke problemen. Dit is bijvoorbeeld hoofdpijn maar ook vermoeidheid en trillende lichaamsdelen. Het wordt om deze reden aanbevolen om geleidelijk af te bouwen. Het lichaam krijgt dan steeds minder cafeïne toegediend waardoor de lichamelijke problemen minder zijn als men uiteindelijk stopt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om stapsgewijs over te stappen naar cafeïnevrije koffie of naar latte koffie. Gedeeltelijk overgaan naar thee is ook mogelijk aangezien thee minder cafeïne bevat.

Minder buikvet?

Als je buikspieren wilt opbouwen dan gaat het niet alleen om training. Voeding en dan met name eiwitten zijn net zo belangrijk. Het lichaam gebruikt de eiwitten om de buikspieren te herstellen en sterker te maken. Zonder eiwitten is het vrijwel niet mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Heb je moeite om eiwitrijk te eten? Met de 100+ eiwitrijke recepten van de Afslank Receptenbijbel hoef je niet lang na te denken over je maaltijden. De Afslank Receptenbijbel geeft je ruim 256 pagina's aan no-nonsense info over gezond eten. Wil je ook zo snel mogelijk een sixpack?

Bekijk de Afslank Receptenbijbel