5 Dieet uitspraken die je niet moet geloven: in Voeding
 
 

5 Dieet uitspraken die je niet moet geloven

afslankplan

Op het internet en in gesprekken met anderen komen veel dieet uitspraken voorbij. Veel van de uitspraken kunnen waarheidsgetrouw zijn maar er zijn er ook genoeg die simpelweg niet waar zijn. Onderzoeken naar diëten vergroten de kennis over afvallen. Hier komen ook resultaten uit die lijnrecht tegenover een aantal uitspraken over diëten staan die als waarheid worden beschouwd door veel mensen. Hieronder een aantal van deze dieet uitspraken en waarheid ervan.

Laat op de avond eten maakt vet

Deze uitspraak is niet waar. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet. De toename van vet vindt plaats als er meer calorieën worden gegeten dan er verbruikt worden.

Je moet elke voedingsgroep apart eten voor een betere vertering

Het verteringssysteem van het lichaam kan prima omgaan met het verteren van verschillende soorten voeding. Door de voedingsgroepen te combineren zijn er zelfs voordelen. Zo worden koolhydraten langzamer verteerd als deze tegelijk met vetten en eiwitten gegeten worden.

Alle vetten moeten vermeden worden tijdens het afvallen

De media heeft iedereen doen geloven dat vetten het probleem zijn. Dit is goed te zien aan de producten waarop groot vermeld staat hoeveel procent vet het heeft. Het lichaam heeft vetten nodig om te kunnen functioneren. Niet alle vetten zijn echter goed voor het lichaam. De vetten die vermeden moeten worden zijn de verzadigde vetten en transvetten. De andere vetsoorten heeft het lichaam juist nodig, ook tijdens het afvallen.

Maaltijden overslaan tijdens het afvallen is een goede aanpak

Alhoewel er minder gegeten wordt als maaltijden overgeslagen worden is het geen goede manier om af te vallen. Door maaltijden over te slaan wordt het metabolisme vertraagd. Het afvallen gaat er minder snel door. Het leidt ook vaak tot overeten op andere tijden van de dag.

Het is beter om 8 maaltijden te eten in plaats van 3

Het aantal maaltijden per dag maakt niet veel uit. Het gaat erom hoeveel je over de gehele dag eet en wat je verbruikt. De hoeveelheid maaltijden heeft hierdoor geen invloed op het afvallen. Het gaat om de totale dagelijkse calorie inname. Het is wel mogelijk dat er meer controle is over het aantal calorieën per dag als meer maaltijden gegeten worden. Het kan ook helpen om minder honger te hebben tussen de maaltijden

De snelheid van het afvallen maakt niet uit

Snel afvallen is geen succesvolle manier om de kilo’s voorgoed te verliezen. Het wordt hierdoor aangeraden om niet te snel af te vallen. Een dieet dat zich richt op snel afvallen kan de kilo’s snel laten afnemen maar als ermee gestopt wordt komen de kilo’s weer net zo snel terug. Dit komt doordat er voornamelijk vocht verloren wordt in de eerste week.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen