5 Core training tips: in Artikelen
 
 

5 Core training tips

afslankplan

Core training helpt bij het versterken van het gehele lichaam. De buikspieren zijn onderdeel van de core maar de core bestaat uit veel meer spieren. Al deze spieren moeten getraind worden zodat het lichaam sterker wordt. Hier volgen 5 core training tips.

Tip 1: Versterk de spieren in de onderrug

De bovenkant van de rug wordt door veel mensen getraind maar de onderrug niet. De onderrug wordt genegeerd doordat het geen spiergroep is dat opvalt. De onderrug is echter een belangrijk onderdeel van de core. Een oefening dat goed is voor de core, buikspieren en onderrug is de deadlift. Helaas wordt deze oefening maar door weinig recreatieve sporters gedaan.

Tip 2: Span de buikspieren aan

De buikspieren zijn een sterke spiergroep dat onderdeel is van de core van het lichaam. Bij het balanceren en stabiliseren van het lichaam worden de buikspieren veel gebruikt. De dieper gelegen core spieren stabiliseren de ruggengraat. Oefeningen zoals planks zijn goed voor de dieper gelegen buikspieren. Deze oefeningen trainen de stabiliteit waardoor de kracht en snelheid snel vooruit gaat.

Tip 3: Voeg balansoefeningen toe

Bij oefeningen waarbij het lichaam in onbalans is worden de core spieren getraind. Het lichaam moet zich stabiliseren doordat het zwaartepunt anders komt te liggen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je op één been staat. De core spieren moeten dan harder werken om het lichaam in balans te houden. Balansoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van een core training.

Tip 4: Versterk de gluteus maximus

De gluteus maximus zijn de bilspieren en ook een onderdeel van de core. De stabilisatoren van de heup horen hier ook bij. De bilspieren hebben invloed op de positie van de heup. De stabiliteit van het bekken en de heup is voor een groot deel afhankelijk van de bilspieren. Een oefening dat de bilspieren versterkt zijn bridges.

Tip 5: Train de bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren worden niet vaak apart getraind omdat het niet een spiergroep is die je traint in de sportschool. Deze spieren hebben echter samen met de buik- en rugspieren een belangrijke functie bij het stabiliseren van de lumbale wervelkolom. Dit zijn de onderste 5 wervels van de wervelkolom. De bekkenbodemspieren worden getraind door deze aan te spannen. De bekkenbodemspieren kunnen aangespannen worden door dezelfde beweging als de plas ophouden waarbij de anus (en vagina bij vrouwen) dichtgeknepen wordt.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen