3 Redenen waarom je buikspieren niet groeien: in Algemeen
 
 

3 Redenen waarom je buikspieren niet groeien

afslankplan

Een goed gedefinieerde sixpack is het doel dat veel sporters voor ogen hebben. Het is niet voor niets dat er een ontelbaar aantal buikspierapparaten verkrijgbaar is. Het aanbod is groot omdat de vraag naar een sixpack groot is. Bijna elke man in de sportschool zou graag een sixpack willen maar er zijn er maar weinig die het voor elkaar krijgen. Bij veel mensen groeien de buikspieren niet zoals ze willen. Hoe komt dat? De buikspieren laten groeien en een sixpack krijgen is een gecompliceerd proces waar veel discipline voor vereist is. Niet iedereen heeft dat proces onder controle. Als de huidige training van de buikspieren niet goed probeer dan het volgende.

Je varieert niet

De meeste mensen die niet tevreden zijn met de groei van de buikspieren doen alleen variaties op crunches. Dat is niet voldoende om de buikspieren te laten groeien. Oefeningen waarbij de focus ligt op stabilisatie en balans dragen bij aan een complete training van de buikspieren. De core oefeningen waarbij het lichaam zich moet stabiliseren door de buikspieren te gebruiken kunnen ervoor zorgen dat de buikspieren weer de stimulatie krijgen om te groeien. Probeer oefeningen voor de core zoals planks, side planks en crunches op een oefenbal.

Je traint de buikspieren te vaak

De buikspieren herstellen snel maar dat betekent niet dat ze iedere dag getraind moeten worden. Elke dag buikspieren doet meer kwaad dan goed. De buikspieren krijgen dan niet de rust die ze nodig hebben om te herstellen en te groeien. De buikspieren groeien immers niet tijdens de training maar tijdens de rustperiode. De buikspieren en de core van het lichaam worden dagelijks gebruikt bij veel activiteiten. Hiernaast worden ze gebruikt bij veel oefeningen voor andere spiergroepen. Als ze dan ook nog eens iedere dag zwaar getraind worden dan is het logisch dat dit teveel van het goede is. Probeer de buikspieren maximaal 2 tot 3 keer per week zwaar te trainen. Tussen de trainingen van de buikspieren is zoveel mogelijk rust aangeraden.

Je traint niet met gewichten

Als je steeds hetzelfde gewicht gebruikt zoals het lichaamsgewicht raken de buikspieren gewend aan de oefening. Het gevolg is dat je wel meer herhalingen kunt doen maar de buikspieren groeien niet verder. Als je op een gegeven moment 50 herhalingen kunt doen dan train je het uithoudingsvermogen van de buikspieren maar groei is niet van toepassing. Probeer maximaal 15 herhalingen te doen voor een oefening te doen door met gewichten te trainen. Dit maakt de oefening zwaarder en krijgen de buikspieren weer de stimulatie die ze nodig hebben om te groeien.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen