4 Voordelen van sterke buikspieren en core: in Algemeen
 
 

4 Voordelen van sterke buikspieren en core

afslankplan

Sterke buikspieren zien er niet alleen goed uit maar ze hebben nog veel meer voordelen voor het lichaam. Om de core van het lichaam sterker te maken zijn oefeningen nodig waarbij het lichaam gestabiliseerd moet worden. Door de stabiliteit van de core te verbeteren dan zijn er voordelen voor de prestaties met sporten maar ook bij de dagelijkse activiteiten.

Betere houding

Een sterkere core heeft een positieve invloed op de houding. Een goede houding zorgt ervoor dat er weinig druk staat op de ruggengraat. Als de houding slecht is dan helt het bekken naar voren zodat de ruggengraat te ver gebogen wordt. Een kleine buiging van de onderrug is normaal zolang de navel maar niet naar voren komt. Sterke buikspieren en core kunnen een slechte houding verbeteren en het gewicht beter verdelen over het lichaam.

Voorkomen van pijn in de onderrug

Als de buikspieren sterk zijn wordt er minder gevraagd van de onderrug om het lichaam te stabiliseren. Door de buikspieren sterker te maken net als de andere spieren van de core kan rugpijn voorkomen worden. Oefeningen voor de core kunnen daarnaast de pijn in de onderrug verminderen. Bij veel oefeningen voor de core is het belangrijk dat de rug recht gehouden wordt. Door dit vaak genoeg te doen wen je aan het recht houden van de rug bij dagelijkse activiteiten.

Betere sportprestaties

Bij veel sporten komt de kracht uit de armen of benen. Dit is het geval bij voetbal, tennis en andere sporten. Om kracht te produceren met de armen of benen is het nodig dat de core wordt gestabiliseerd. Oefeningen voor de core waarbij het lichaam gestabiliseerd moet worden zorgen ervoor dat het lichaam beter bestand is bij bewegingen in het dagelijks leven zoals springen en rennen. Veel van de populaire buikspieroefeningen zoals crunches hebben echter geen effect op het stabiliseren van de core. De core spieren die nodig zijn voor stabilisatie worden getraind met een onstabiele ondergrond of met oefeningen waarbij het lichaam stabiel gehouden moet worden.

Plattere buik

Door voldoende oefeningen te doen voor de core wordt deze niet alleen sterker maar ook platter. Wanneer de buikspieren goed getraind zijn worden deze meer gebruikt bij de dagelijkse activiteiten. Dit zorgt ervoor dat de buik platter wordt. Een uitstaande buik kan op deze manier verminderd worden. Als de core oefeningen onderdeel zijn van een training met hoge intensiteit dan is het zelfs mogelijk dat het vet op de buik minder wordt.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen