Lichaamsvet is niet zo erg. Het lichaam heeft de vetten nodig om energie op te slaan. Het vet is nodig voor verschillende functies in het lichaam zoals het reguleren van hormonen en het absorberen van voedingsstoffen. Om deze redenen is het nodig om ook vetten te blijven eten. Ze mogen 20 tot 35 procent van de dagelijkse calorie inname zijn. Teveel vet op het lichaam is echter niet goed en het gaat dan vooral om het buikvet. Buikvet is slecht nieuws. Er wordt steeds meer over bekend dat buikvet een oorzaak is van verschillende aandoeningen en ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, beroertes en kanker.
Subcutaan en visceraal vet
Er is een verschil tussen het soort vet dat het lichaam opslaat. Niet al het vet is slecht voor de gezondheid. Er zijn twee soorten vet dat opgeslagen wordt rond de buik. Dat is subcutaan en visceraal vet. Subcutaan vet is het vet dat zichtbaar is en dat je vast kunt pakken. Visceraal vet is niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Het is het vet dat in het lichaam zit rond de organen in de buikstreek.
Hoe kun je weten hoeveel visceraal vet je hebt?
In het ziekenhuis kan bekeken worden hoeveel visceraal vet je hebt met behulp van een MRI scan. Met behulp van een magnetisch veld en energie pulsen kan de binnenkant van de buikstreek bekeken worden. Er zijn echter ook andere methoden om te bekijken hoeveel visceraal vet je hebt. Een manier om het te meten is door de heup met de buikomvang te vergelijken. Personen die een veel grotere buikomvang hebben dan de heupomvang hebben over het algemeen meer visceraal vet. Een harde buik bevat over het algemeen meer visceraal vet dan een buik die zacht is.
Minder buikvet?
Als je buikspieren wilt opbouwen, dan gaat het niet alleen om training. En ook hoef jij NIET elke dag twee uur in de sportschool rond te hangen. Hoe je dat doet? Met de juiste voeding.
Bekijk de beste boeken