Als mensen gewicht kwijt willen raken, zien ze het liever vandaag dan morgen eraf. Een platte buik tijdens de bruiloft? Het is de wens van velen, maar voor velen ook niet haalbaar binnen een week. Het lijkt soms makkelijk, maar het is een echte strijd wat veel tijd, moeite en discipline vraagt. De oplossing die zich aanreikt is het crashdieet, een dieet met heel weinig calorieën om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk gewicht te verliezen. Het is een aantrekkelijk perspectief, maar is het wel zo gezond?
Wat veel mensen niet weten is dat snel afvallen met een crashdieet helemaal niet goed voor het lichaam is. Het is zelfs slecht voor het lichaam als je het te lang volhoudt. Snel afvallen met een dieet zoals het crashdieet maakt het in de meest gevallen juist erg moeilijk. Het lichaam werkt je in feite tegen als je het snel probeert te doen. Het lichaam doet er alles aan om de reserves behouden beschermt zichzelf op deze manier. We vertellen je er meer over.
Wat het crashdieet doet
Een dieet dat veel meeste mensen proberen als ze willen afvallen is het crashdieet. Weinig calorieën, weinig voedingsstoffen en een abrupte poging om vet te verbranden door een groot calorietekort. Het werkt heel goed als je op de korte termijn veel gewicht wilt verliezen – zelfs de beste fatburner kan er niet tegenop. Maar dan hebben we het over de hele korte termijn. Een crashdieet is geen gezonde keuze voor de langere termijn. En dan hebben we het eigenlijk al over een periode van meer dan een week.
Bij een crashdieet mag je maar weinig calorieën per dag eten waardoor er veel bijwerkingen op kunnen treden. Het is daardoor een heftig dieet dat over het algemeen niet bepaald gezond is voor het lichaam. Bij deze crashdiëten eet je veel minder dan het minimale aantal calorieën dat wordt aanbevolen. Het lichaam krijgt dan niet genoeg en en de goede calorieën binnen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Er is dan simpelweg niet genoeg energie voor alle functies.
Wat er vervolgens gebeurt is het averechtse effect: het lichaam gaat iedere calorie besparen. De stofwisseling wordt vertraagd zodat minder calorieën nodig zijn voor het uitvoeren van de functies. Dit is een beschermingsmaatregel van het lichaam dat in werking treedt als het te weinig voeding binnenkrijgt.
De keerzijde van het dieet
Een crashdieet heeft als voornaamste nadeel dat het metabolisme zich aanpast aan de lage calorie-inname. Het gaat je tegenwerken. Snel afvallen wordt dan heel moeilijk of zelfs onmogelijk. Het lichaam beschermt de vetreserves waardoor je geen vet kwijtraakt en misschien zelfs wat vet erbij krijgt.
Als je een crashdieet voor een langere periode volhoudt, dan worden zelfs de eiwitten uit de spieren gebruikt voor energie. Dit wil je niet tijdens het afvallen. Spierbehoud is één van de belangrijkste aspecten van succesvol afvallen. Als je minder spiermassa hebt, neemt het verbruik af en wordt het afvallen nog moeilijker. En dan ben je verder weg van huis dan toen je begon.
Minder buikvet?
Als je buikspieren wilt opbouwen, dan gaat het niet alleen om training. En ook hoef jij NIET elke dag twee uur in de sportschool rond te hangen. Hoe je dat doet? Met de juiste voeding.
Bekijk de beste boeken