Regels voor het krijgen van een sixpack: in Algemeen
 
 

Regels voor het krijgen van een sixpack

afslankplan

Richt je niet op de buikspieren om vet te verliezen

Buikspieroefeningen zijn er niet voor bedoeld om het vet op de buik weg te krijgen. Het is niet mogelijk om plaatselijk op het lichaam vet weg te werken door oefeningen te doen voor de onderliggende spiergroep. Dat geldt niet voor de buik maar ook niet voor de borst. Niemand doet immers honderden push-ups om het vet op de borst te verminderen. Zo geldt het ook voor de buikspieren. Deze oefeningen verbruiken niet voldoende calorieën om een groot tekort te creëren. Buikspieroefeningen zorgen voor een stabielere core en sterkere buikspieren maar het doet weinig voor het vet dat er bovenop zit.

Train het gehele lichaam om slanker te worden

Als je de buikspieren wilt zien dan zijn alleen buikspieroefeningen niet voldoende. Train het gehele lichaam zodat alle spieren in het lichaam sterker worden. Spieren zorgen voor het grootste verbruik van calorieën in het lichaam. Doordat de spieren beschadigd raken door de training moeten deze herstellen. Voor het herstel van de spieren zijn extra calorieën nodig.

Train niet te kort maar ook niet te lang

Voor de core is het niet nodig om veel sets te doen. De wordt al bij veel andere oefeningen gebruikt waardoor er niet veel aparte oefeningen voor de core gedaan hoeven te worden. Voor de core is 5 tot 15 minuten voldoende. Dit komt neer op 2 tot 5 sets voor de core spieren. Door de core kort maar intensief te trainen voorkom je overtraining.

Begin met core oefeningen

De meeste mensen beginnen de training met de grotere spiergroepen. Dit heeft als reden dat de spieren dan nog niet vermoeid zijn. De spiergroep is dan beter te trainen. Als de focus op de core van het lichaam ligt doe de core oefeningen dan niet aan het einde van de training maar aan het begin. Voor beginners is dit ook verstandig aangezien de core voor veel oefeningen belangrijk is. Door de core oefeningen aan het begin te doen kan er meer aandacht worden gegeven aan deze spiergroep.

Train met een hoge intensiteit

De intensiteit bij krachttraining kan verhoogd worden door met zware gewichten te trainen en door minder rust te nemen tussen de sets. Trainingsmethodes zoals super sets, drop sets en circuit training zorgen ervoor dat er meer sets gedaan kunnen worden binnen dezelfde tijd. Door deze trainingsmethodes toe te passen wordt de intensiteit verhoogd waardoor het lichaam meer calorieën verbruikt.

Vergeet de benen niet

De spiergroepen voor de benen worden door veel mensen genegeerd. Dit zijn de grootste spiergroepen van het lichaam maar ook het minst getraind. Het gaat de meeste mensen alleen maar ook het bovenlichaam. Dit is zonde omdat de benen trainen veel voordelen heeft. De spiermassa op de benen verbruikt extra calorieën waardoor het trainen van de benen een verhoging van het metabolisme betekent. Een sneller metabolisme maakt het mogelijk om sneller de buikspieren te kunnen zien.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen