Sit-ups met een twist op het eind?: in Oefeningen
 
 

Sit-ups met een twist op het eind?

afslankplan

Sit-ups worden normaal gesproken uitgevoerd zonder een draai. Sommige personen voegen echter een twist toe als ze naar boven komen door het lichaam te draaien. Dit zou ervoor bedoeld zijn om de schuine buikspieren erbij te trainen. Uit onderzoek blijkt echter dat even veel activiteit gemeten wordt in de schuine buikspieren als de sit-up zonder twist uitgevoerd wordt (Medicine and Science in Sports and Exercise). Uit een ander onderzoek van de Waterloo universiteit in Canada blijkt dat het niet verstandig is om de twist toe te voegen aan de sit-up. Door de draaibeweging komt er meer druk op de wervelkolom te staan terwijl de schuine buikspieren niet beter getraind worden.

Druk op de onderrug

Sit-ups zorgen voor een grote druk op de wervelkolom (bron). Een sit-up met rechte benen zorgt voor een druk van 3,506 Newton en met gebogen benen 3350 Newton. De druk op de wervelkolom en tussenwervelschijven is tijdens de sit-up erg hoog (Dr. McGill, Low Back Disorders). De sit-up wordt hiernaast niet één keer gedaan maar herhaaldelijk. Bij iedere herhaling van de sit-up wordt er druk uitgeoefend op de wervelkolom en de tussenwervelschijven. Het wordt aangeraden om crunches te doen in plaats van sit-ups om dit te voorkomen.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen