BMI (Body Mass Index): dit is hoe je het berekent: in Artikelen
 
 

BMI (Body Mass Index): dit is hoe je het berekent

afslankplan

BMI is de verhouding tussen je gewicht in kilogram en lengte in centimeters berekend. Bij over- of ondergewicht wordt hier veel gebruik van gemaakt. De BMI is voldoende betrouwbaar en een eenvoudig hulpmiddel. Want een gezond gewicht kan van levensbelang zijn, zeker op de lange termijn.

De BMI is bedoeld voor mensen met een gemiddelde spier en vetmassa. De BMI zegt echter niets over je vetpercentage. Daarom is het ook belangrijk om naar de omtrek van je middel te kijken. Overgewicht is een groot risico want je kan er hart- en vaatziekten door krijgen. Ook heb je bij overgewicht een grote kans op hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en diabetes.

Wanneer je last hebt van overgewicht zul je ook geen zichtbare buikspieren hebben. iedereen heeft buikspieren, ook mensen met overgewicht, alleen dan zijn ze niet zichtbaar omdat ze verscholen liggen onder een laagje vet. Mocht je graag zichtbare buikspieren of een sixpack willen, dan is het belangrijk om af te vallen, alleen dan worden je buikspieren zichtbaar.

Ontstaan overgewicht en buikspieren trainen

Meestal komt overgewicht door te veel eten en te weinig beweging. Maar ook erfelijkheid en een slecht werkende schildklier kan een rol spelen of een depressie bijvoorbeeld. Om je overgewicht aan te pakken kun je ter ondersteuning hulp zoeken bij een diëtist, sporttrainer of een fysiotherapeut. Heeft je overgewicht een medische reden of heb je ernstig overgewicht? Overleg dan altijd eerst met je huisarts als je wilt gaan afvallen en buikspieren trainen. Zo weet je zeker dat je goed bezig bent en kun je met een gerust hart aan de gang gaan!

Ontstaan ondergewicht en gevolgen

Ondergewicht kan ontstaan als de hoeveelheid energie die je binnen krijgt via eten en drinken, minder is dan het lichaam gebruikt. Het komt vaak bij zieken voor, bij ouderen in een zorginstelling en ziekenhuizen. Het gevaar is dat ondergewicht ook risico’s voor de gezondheid brengt. Niet alleen overgewicht is ongezond, ondergewicht dus ook!

Je loopt risico op een tekort aan voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren. Daardoor wordt spier en vetweefsel afgebroken waardoor onder andere de kans op bot breuken kan toenemen. Je voelt je moe en lusteloos omdat je afweer systeem achteruit gaat.

Andere ongemakken kunnen zijn:

Kans op huid-, haar- en tandproblemen plus bloedarmoede. Ondergewicht kan ontstaan door onder andere een eetstoornis, bij kanker of een infectie. Als je depressief bent, een slecht werkende darm of kauw en slik problemen. Overgewicht is een naar probleem, maar dat is ondergewicht dus ook!

BMI berekenen

Bereken de uitkomst van je leeftijd, lengte en gewicht, er zijn genoeg calculators op het internet te vinden om je BMI te kunnen berekenen. Je hebt dan meteen de uitkomst en hoeft het niet zelf uit te rekenen.

 • Is de score lager dan 18,5 dan heb je ondergewicht, proberen aan te komen is dan erg belangrijk.
 • Met de score 25,30 heb je overgewicht en is het van belang om af te vallen.
 • Als de uitkomst 18,5-25 is heb je een gezond gewicht, probeer het zo te houden.

De BMI uitkomst is minder geschikt voor mensen is minder geschikt voor baby’s tot twee jaar en voor mensen ouder dat zeventig jaar. Ook als je kleiner dan 1,58 bent, en langer dan 1,90.

Ben je zwanger, heb je een andere lichaamsbouw of een grote spiermassa dan is de BMI berekening ook minder geschikt. Denk bijvoorbeeld aan bodybuilders, zij zijn erg zwaar door hun grote spiermassa, maar zullen absoluut geen overgewicht hebben omdat ze een (zeer) laag vetpercentage hebben. Volgens de BMI formule zullen zij wel overgewicht hebben doordat ze te zwaar voor hun lengte zijn. Daarom is deze formule niet voor iedereen geschikt.

Adolphe Quetelet

Heel leuk om te weten is dat de negentiende-eeuwse wetenschapper Adolphe Quetelet (1796-1874) de bedenker is van de Body Mass Index. Hij was één van de meest talentvolle negentiende-eeuwse wetenschappers. Hij werd in Gent geboren en komt uit een gezin van negen kinderen.

Zijn middelbare studie heeft hij afgerond aan het atheneum te Gent. Aan de Gentse universiteit behaalde hij zijn doctoraat in de wiskunde in 1819. In 1874 op zeven zeventigjarige leeftijd overleed Adolphe Quetelet in Brussel. De wetenschap verloor één van de beste wetenschappers.

Recepten om aan te komen

 • Tagliatelle met, volle room, zalm, pijnboompitjes en kaas.
 • Zoete aardappel stamppot met rode bieten.
 • Nasi met kipsaté en pindasaus.
 • Lasagne met romige saus.
 • Stamppot met jus, vlees een aardappelen
 • Vervang gekookte aardappelen door gebakken aardappelen in olie.

Een tip is om een extra klontje margarine of roomboter bij de groente in de pan te doen met koken. Dagelijks vis of vlees, en in de stamppot kun je nog wat extra kaas doen voor wat extra calorieën.

Recepten om af te vallen.

 • Risotto op basis van bloemkoolrijst.
 • Zalm met spinazie en ovengroenten.
 • Andijvie stamppot met zoete aardappel i.p.v. gewone aardappel.
 • Biefstuk met frisse salade.
 • Salade met entrecote.
 • Kop soep met stukjes kip en veel groenten.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen