Na de geboorte van het kind dat je lange tijd bij je hebt gedragen, verandert er veel. Van de eerste nachtelijke flesjes tot het leren omgaan met de veranderde dynamiek in huis: de eerste periode kan behoorlijk zwaar zijn. Afvallen direct na de zwangerschap is voor de meeste vrouwen is dan ook niet verstandig. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Maar daarna, als je lichaam weer hersteld is, zou je wel kunnen denken aan afvallen.
Afvallen als je net moeder bent geworden
Tussen de zorg voor de pasgeborene en alle verantwoordelijkheden die onder het ouderschap vallen is afvallen niet eenvoudig. Als je echter op het punt bent gekomen dat je absoluut wilt afvallen en daar klaar voor bent, dan hebben wij een aantal tips voor je.
1. Ga voor langzaam afvallen, niet snel
Het is volkomen normaal dat je na de bevalling gewicht verliest. Zelfs na de bevalling kun je verwachten dat je nog een paar kilo kwijtraakt. De periode daarna staat echter vaak gelijk aan een geleidelijk proces van afvallen. Je lichaam keert terug naar een meer normale staat en afvallen zou in deze periode meer een langzaam en gestaag proces moeten zijn. Het is geen proces dat overhaast moet worden.
2. Start geen dieet, maar portiecontrole
In plaats van een dieet te volgen, waarbij je mogelijk belangrijke voedingsstoffen tekortkomt, wordt vaak aangeraden om met portiecontrole te beginnen. Eet iets minder dan je de laatste tijd gewend was. Je kunt ook proberen een kleiner bord te gebruiken, omdat dit kan helpen om kleine portiegroottes aan te houden. Concentreer je daarentegen op gezond eten met voldoende groenten en goede ingrediënten, eventueel in de vorm van een persoonlijk voedingsschema.
3. Stop met de snacks
Tijdens de zwangerschap heb jij jezelf misschien verkeerde gewoontes aangeleerd. Plotseling heb je een liefde ontwikkeld voor chips, terwijl je dat normaal gesproken nooit at. Of je lustte geen koffie meer en ging over op chocolademelk. Laat al deze snacks in de kast liggen, leg de snoepjes weg en stop met alle slechte eetgewoontes die je jezelf hebt aangeleerd tijdens de zwangerschap.
4. Stel realistische doelen
Als je succesvol wilt afvallen als je moeder bent geworden, dan begint dat bij het besef dat het tijd nodig heeft. Veilig en gezond afvallen staat gelijk aan maximaal een halve kilo per week. Reken met deze informatie maar eens uit hoeveel tijd je nodig hebt om terug te keren naar je oude niveau. Voor de meeste nieuwe moeders betekent dit dat ze een half jaar tot een jaar nodig hebben om terug te keren naar het gewicht van vóór de zwangerschap.
5. Begin niet met buikspieroefeningen
De buikspieren hebben veel te verduren gehad tijdens de zwangerschap. Als er een spiergroep is die meer rust nodig heeft, dan zijn het de spieren in je core wel. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert als je weer wilt gaan sporten zodat je niet te hard van stapel loopt. Je wilt immers niet te veel druk uitoefenen op spieren die het nog niet aankunnen.
6. Plan tijd in voor lichaamsbeweging
Maar doe het rustig aan. Fysieke activiteit is een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies. Begin met lichte vormen van lichaamsbeweging om weer in het ritme te komen, bijvoorbeeld door te gaan wandelen. Pas daarna kun je gaan denken aan iets intensievere vormen lichaamsbeweging. Als je een keizersnede hebt gehad is dit nog belangrijker.
Als je nog borstvoeding geeft, dan is afvallen mogelijk in de meeste gevallen af te raden – bekijk hier de beste voedingsbh. Borstvoeding geven kost energie daardoor is afvallen al mogelijk door alleen maar borstvoeding te geven, zonder er iets anders bij te doen. Als je twijfelt over je fysieke mogelijkheden, raadpleeg dan altijd een huisarts.
Minder buikvet?
Als je buikspieren wilt opbouwen, dan gaat het niet alleen om training. En ook hoef jij NIET elke dag twee uur in de sportschool rond te hangen. Hoe je dat doet? Met de juiste voeding.
Bekijk de beste boeken