Hoeveel herhalingen en rust voor de buikspieren?: in Veelgestelde vragen
 
 

Hoeveel herhalingen en rust voor de buikspieren?

afslankplan

Er zijn geen honderden herhalingen per oefening nodig om een sixpack te trainen. Als je sterke buikspieren wilt ontwikkelen dan zijn 10 tot 20 herhalingen voldoende. Hoeveel herhalingen nodig zijn hangt af van de oefening, hoe zwaar de oefening is en welk gewicht gebruikt wordt. Veel mensen vertellen nog steeds dat de buikspieren met veel herhalingen getraind moeten worden. De buikspieren zijn echter ook gewoon spieren. Dit betekent dat ze net als andere spiergroepen het snelst groeien door relatief weinig herhalingen en zware training. Dit betekent dat meer herhalingen vaak niet nodig zijn maar meer gewicht wel of een zwaardere variant van de oefening. Elke herhaling wordt langzaam en gecontroleerd uitgevoerd. Het is de bedoeling dat de herhalingen zwaar genoeg zijn zodat er niet meer dan 10 tot 20 herhalingen gedaan kunnen worden. Als je meer dan 20 herhalingen kunt doen dan is de oefening te licht. Het is dan tijd om een zwaardere oefening uit te kiezen of de oefening met meer gewicht te doen.

Hoeveel rust nemen tussen de sets

De buikspieren herstellen over het algemeen sneller dan andere spiergroepen. De rustperiode voor buikspieroefeningen is hierdoor korter dan bijvoorbeeld de rust tussen sets squats. De benen hebben meer rust nodig tussen de sets dan de buikspieren. Over het algemeen is 30 tot 60 seconden rust tussen de sets voldoende voor de buikspieren. De ideale rustperiode verschilt echter per persoon.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen