Moet ik de buikspieren apart trainen?: in Artikelen
 
 

Moet ik de buikspieren apart trainen?

afslankplan

De laatste jaren is het idee gegroeid onder sporters dat de buikspieren geen aparte training nodig hebben aangezien ze al voldoende getraind worden tijdens compound oefeningen zoals de deadlift en squat. Volgens velen wordt de core tijdens deze oefeningen voldoende gestimuleerd om te groeien. De spieren die onder de core vallen lopen van de schouders tot de heup en deze worden allen gebruikt bij het stabiliseren van de wervelkolom. De meeste compound oefeningen vragen veel van de core spieren maar dit zijn voornamelijk de spieren in de onderrug. De core bestaat echter uit veel meer spieren zoals de buikspieren. Zijn compound oefeningen voldoende om de buikspieren trainen?

De afbeelding hierboven geeft de activatie van de buikspieren aan tijdens verschillende oefeningen (Dr. Jeffrey McBride, Professor in Biomechanica aan de Appalachian State University). Klik op de afbeelding om te vergroten.

Activatie van de buikspieren

De activatie van spieren aan de voorkant van het lichaam is veel minder bij squats en deadlifts. Op de afbeelding is duidelijk te zien dat de rectus abdominis (rechte buikspier) maar weinig geactiveerd wordt tijdens zware compound oefeningen. Zelfs bij een gewicht van 90% van de 1 RM wordt de rectus abdominis veel minder gestimuleerd dan bij een oefening zoals de push-up. Zoals te zien is in dit voorbeeld zijn zware compound oefeningen niet genoeg om de buikspieren te trainen.

Buikspieren niet apart trainen

Er zijn personen die goede genen hebben en geen aparte trainingen nodig hebben voor de buikspieren. Dit zijn personen van wie de buikspieren van nature al zichtbaar zijn. Niet iedereen is echter geboren met deze genen waardoor het voor de meeste mensen nodig is om de buikspieren apart te trainen. Zware compound oefeningen zoals de deadlift en squat helpen voor een sterkere core maar niet specifiek voor sterke buikspieren. Dit zorgt ervoor dat een aparte training nodig is voor de buikspieren om deze goed te laten groeien.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen