Invloed van het lichaamstype op de buikspieren: in Algemeen
 
 

Invloed van het lichaamstype op de buikspieren

afslankplan

Sommige mensen met aanleg kunnen binnen korte tijd veel spieren erbij krijgen. Zo werkt het echter niet voor iedereen. Het lichaam verschilt per persoon. Het ene lichaamstype komt makkelijker spiermassa aan dan de andere. Er is veel tijd voor nodig om spieren aan te komen. Het duurt meestal enkele maanden voordat de eerste resultaten zichtbaar worden. In deze beginperiode is het belangrijk om de voeding aan te passen aan de training zodat het lichaam de voeding krijgt die het nodig heeft. Het lichaam heeft immers een andere behoefte als er meer gesport wordt. Er moet meer gegeten worden en de nadruk ligt dan ook op gezond eten. Het lichaamstype dat je hebt bepaald voor een groot deel hoe snel je spiermassa aankomt en hoe makkelijk de buikspieren zichtbaar zijn. Bij het ene lichaamstype zijn de buikspieren bijna altijd zichtbaar terwijl er bij het andere lichaamstype veel voor gewerkt moet worden. Er zijn drie lichaamstypen te onderscheiden.

Type 1 – Endomorph

Een endomorph heeft van nature een groot lichaam. Het gezicht heeft een ronde vorm en de heupen staan wijd. Typerend aan een endomorph is het langzame metabolisme. Deze persoon komt makkelijk aan in gewicht. Dit kan vet zijn maar ook spiermassa. De spieren van een endomorph zijn echter vaak bedekt door een laag vet zodat de spieren niet goed zichtbaar zijn. Dit geldt ook voor de buikspieren. Voor een endomorph is afvallen moeilijk.

Type 2 – Mesomorph

De personen met een mesomorph lichaamstype zijn gezegend met een atletisch lichaam. Het lichaam is van nature meer gespierd dan de andere lichaamstypen. Deze personen krijgen het makkelijkst een sixpack van alle lichaamstypen. De schouders zijn breed en de taille dun. Het metabolisme is normaal bij een mesomorph en het lichaam heeft een goed vetpercentage. Personen met het mesomorph lichaamstype kunnen snel spiermassa aankomen. Het lichaam past zich makkelijk aan de situatie aan.

Type 3 – Ectomorph

Een ectomorph is een persoon met een dun lichaam met smalle armen en benen. Het lichaam heeft niet veel spiermassa maar ook niet veel vet. De buikspieren zijn bij veel ectomorphs altijd zichtbaar door het lage vetpercentage. De schouders, heupen en de taille zijn smal. Het metabolisme is hoog bij het ectomorph lichaamstype. Een ectomorph komt moeilijk aan in gewicht maar valt snel af. Het is daardoor moeilijk om spiermassa aan te komen.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen