Hartslagzones: in Artikelen
 
 

Hartslagzones

afslankplan

Bij sporten wordt er uitgegaan van vijf verschillende target hartslagzones. Elke zone heeft andere voordelen. De hartslagzones worden bepaald aan de hand van de maximale hartslag. De maximale hartslag is 220 – je leeftijd. Als je bijvoorbeeld 40 jaar oud bent dan is je maximale hartslag 180.

Healthy Heart Zone

Bij de Healthy Heart Zone wordt er gesport op 50 tot 60% van de maximale hartslag. Dit is een makkelijke zone om in te sporten. In deze zone kun je makkelijk een gesprek voeren. De ademhaling is maar een klein beetje versneld. Wandelen op een normaal tempo valt onder deze zone. Doordat het geen intensieve zone is zijn de voordelen niet zo groot als in de andere zones. In deze zone komt de energie voor 10% uit koolhydraten, 5% uit eiwitten en 85% vet.

Fitness Zone

Bij de Fitness Zone wordt er gesport op 60 tot 70% van de maximale hartslag. De ademhaling is versneld maar je kunt nog korte zinnen spreken. De intensiteit is hoger dan in de Healthy Heart Zone. De voordelen zijn iets groter dan bij de Healthy Heart Zone. In deze zone komt de energie voor 10% uit koolhydraten, 5% uit eiwitten en 85% vet.

Aerobic Zone

Bij de Fitness Zone wordt er gesport op 70 tot 80% van de maximale hartslag. De intensiteit is bij deze zone merkbaar hoger. Spreken in zinnen is niet meer mogelijk maar alleen enkele woorden achter elkaar. De beste resultaten worden behaald door 20 tot 60 minuten in deze zone te sporten. Door de hogere intensiteit worden meer calorieën in dezelfde tijd verbruikt. Joggen en hardlopen valt onder deze zone. In deze zone komt de energie voor 50% uit koolhydraten, 1% uit eiwitten en 50% vet.

Anaerobic Zone

Bij de Anaerobic Zone wordt er gesport op 80 tot 90% van de maximale hartslag. De intensiteit is zo hoog bij deze zone dat je niet een paar woorden achter elkaar kunt spreken. Een enkel woord is alleen mogelijk. Deze zone zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof dat je kunt verbruiken meer wordt. De intensiteit is zo hoog dat het lichaam melkzuur begint aan te maken. Het is niet verstandig en heel moeilijk om lang in deze zone te sporten. De beste resultaten worden behaald door deze zone alleen te gebruiken als onderdeel van interval training. In deze zone komt de energie voor 85% uit koolhydraten, 1% uit eiwitten en 15% vet.

Red-Line Zone

Bij de Red-Line Zone wordt er gesport op 90 tot 100% van de maximale hartslag. De intensiteit is zo hoog bij deze zone dat het maar hoogstens voor een paar minuten vol te houden is. Spreken is bijna niet mogelijk met uitzondering van een enkel woord. Deze zone wordt alleen gebruikt tijdens interval trainingen. Er worden snel veel calorieën verbruikt in deze zone maar het is niet lang vol te houden. In deze zone komt de energie voor 90% uit koolhydraten, 1% uit eiwitten en 10% vet.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen