Wel of geen sit-ups doen?: in Oefeningen
 
 

Wel of geen sit-ups doen?

afslankplan

De meeste oefeningen voor de buik zijn erop gericht om de buikspieren te trainen. Er wordt echter maar weinig gelet op de invloed die het op de rug heeft. De sit-up is hier een voorbeeld van. Het is een goede oefening voor de buikspieren maar het kan aan de andere kant voor rugproblemen zorgen. Het is niet zo dat rugproblemen het resultaat zijn van alleen een aantal sit-ups. De meeste rugblessures ontstaan niet door een enkele verkeerde beweging. In de meeste gevallen is de blessure aan de rug het resultaat van langdurige schade. De verkeerde beweging is dan net de druppel die de emmer doet overlopen.

Druk op de wervels

De sit-up is een effectieve oefeningen voor de buikspieren en heupflexoren. Het is ook een oefening waarbij de druk op de wervels in de wervelkolom groot is. De wervelkolom bestaat uit 33 of 34 wervels met tussen iedere twee wervels een tussenwervelschijf. De wervels zorgen ervoor dat de wervelkolom beschermd wordt doordat ze schokken absorberen. De snelste manier om de wervels te beschadigen is door de wervelkolom steeds naar voren en achter te bewegen (McGill Low back disorders, 1002). Dit is nu net de beweging die gemaakt wordt tijdens de sit-up. Het wordt hierdoor vaak aangeraden om de benen gebogen te houden maar dit vermindert de druk op de wervels niet volgens onderzoeken. Sit-ups zorgen er niet direct voor dat de wervels beschadigd raken. Het is een opstapeling van activiteiten zoals de sit-up die ervoor zorgen dat dit gebeurt. De wervels kunnen niet onbeperkt belast worden en gaan op den duur pijn veroorzaken.

De sit-up is niet de enige buikspieroefening die de buikspieren goed trainen. Er zijn meer en zelfs nog betere buikspieroefeningen. In een onderzoek door de California State University is de effectiviteit van meerdere buikspieroefeningen vergeleken waaronder sit-ups, crunches en rollouts. Eén van de buikspieroefeningen die voor de meeste activiteit in de buikspieren zorgde was de rollout. Bij deze beweging is er echter helemaal geen flexie van de wervelkolom.

situpsactiviteit

Dit zijn de buikspieroefeningen op volgorde van effectiviteit:

 1. Power Wheel rollout
 2. Hanging knee-up with straps
 3. Power Wheel pike
 4. Reverse crunch inclined 30 degrees
 5. Crunch
 6. Power Wheel knee-up
 7. Ab Revolutionizer reverse crunch with weights
 8. Ab Revolutionizer double crunch
 9. Ab Revolutionizer oblique crunch
 10. Bent-knee sit-up
 11. Reverse crunch flat
 12. Ab Revolutionizer reverse crunch

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen