Uit welke spiervezels bestaan de buikspieren?: in Algemeen
 
 

Uit welke spiervezels bestaan de buikspieren?

afslankplan

De spiergroepen in het menselijk lichaam bevatten twee soorten spiervezels; slow-twitch en fast-twitch. De twee soorten spiervezels kunnen beiden op een andere manier getraind worden. Ongeveer de helft van de spiervezels in een mens bestaan uit fast-twitch spiervezels en de andere helft uit slow-twitch. Het verschilt echter per persoon hoe de verdeling is. De verdeling verschilt ook per spiergroep. De borstpier kan bijvoorbeeld meer fast-twitch spiervezels hebben terwijl de beenspieren meer slow-twitch spiervezels hebben. De buikspieren bestaan over het algemeen gezien voor meer dan de helft uit slow-twitch spiervezels, een kwart uit type IIa en een kwart uit type IIb.

Slow-twitch

De slow-twitch spiervezels staan bekend als type I. Deze spiervezels hebben een hoge aerobe capaciteit en zijn behulpzaam in duursporten. Ze zijn rood van kleur en hebben een hoog myoglobine gehalte. Deze spiervezels hebben veel zuurstofrijk bloed tijdens herhaalde oefeningen. Een marathonloper heeft veel van deze spiervezels. De slow-twitch spiervezels kunnen niet groeien.

Fast-twitch

De fast-twitch spiervezels staan bekend als type IIa en als type IIb. Type IIa is een soort mix van een slow- en fast-twitch spiervezel. Type IIb is de echte fast-twitch spiervezel van deze twee soorten. Deze spiervezels zorgen voor explosieve kracht en worden gebruikt bij hoge intensiteit activiteiten zoals sprinten. De fast-twitch spiervezels zijn wit van kleur en hebben een hoge anaerobe capaciteit. Alleen de fast-twitch spiervezels kunnen groeien. Een bodybuilder heeft genetisch relatief meer fast-twitch spiervezels dan slow-twitch spiervezels.

Häggmark & Thorstensson, 1979

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen