Pijn in de nek tijdens crunches: in Oefeningen
 
 

Pijn in de nek tijdens crunches

afslankplan

Een veel voorkomende klacht tijdens het uitvoeren van de crunch is pijn in de nek. De klacht komt veel voor bij met name beginners. Er zijn verschillende manieren om de nek te ontzien tijdens crunches.

Rust voor het hoofd

Probeer je hoofd tussen de herhalingen op de grond te laten rusten. Hiermee haal je de spanning van de nek doordat de nekspieren even kunnen rusten als het hoofd op de grond rust. Neem niet te lang rust tussen de herhalingen zodat het geen negatief effect heeft op het trainen van de buikspieren. Een seconde rust is al voldoende om de spanning van de nekspieren te halen.

Positie van de handen

Het is belangrijk om de vingers niet in elkaar te doen achter je hoofd tijdens crunches. Dit voelt misschien comfortabel aan maar het kan je techniek slechter maken. Dit is waarschijnlijk de grootste veroorzaker van pijn in de nek tijdens buikspieroefeningen. Als je vermoeid begint te raken dan begin je sneller te trekken aan het hoofd door de handen naar boven te duwen. Dit zorgt voor extra spanning voor de nekspieren doordat het bovenlichaam in feite naar boven wordt geduwd met de nekspieren.

Positie van de tong

Dit lijkt wellicht wat raar maar de positie van de tong is belangrijk tijdens crunches. De tong hoort tegen het gehemelte te rusten voor een betere positie van het hoofd. Als de tong niet tegen het gehemelte rust dan wordt er gebruik gemaakt van de minder sterke nekspieren.

Voor meer informatie over buikspieroefeningen bekijk dan deze pagina met een selectie van de beste buikspieroefeningen.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen