Buikspieren voorrang geven op andere spiergroepen: in Artikelen
 
 

Buikspieren voorrang geven op andere spiergroepen

afslankplan

In bijna ieder trainingsprogramma wordt de spiergroep met de hoogte prioriteit het eerst getraind. Dit heeft als reden dat er aan het begin van de training de meeste energie is om deze spiergroep goed te trainen. De aandacht kan dan goed besteed worden aangezien er dan nog maar weinig spiervermoeidheid is. De buikspieren worden echter door iedereen als laatst getraind. Aan het eind van de training als er één of twee spiergroepen getraind zijn is er pas tijd voor de buikspieren. Dat is niet helemaal logisch.

Buikspieren aan het begin van de training

Als de buikspieren achterlopen of als je deze sneller wilt laten groeien geef de buikspieren dan voorrang op de andere spiergroepen. Door de buikspieren als eerste spiergroep te trainen krijgen ze meer aandacht en heb je meer energie om de oefeningen uit te voeren. Bij het begin van de trainingssessie zijn de buikspieren nog niet gebruikt bij andere oefeningen. Dit zorgt ervoor dat de buikspieren nog niet vermoeid zijn als ze getraind worden en zo beter getraind kunnen worden.

Waarom niet aan het einde van de training?

Breek met de gedachte dat buikspieren als laatst getraind horen te worden omdat iedereen dat zegt. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het beter is om de buikspieren als laatste spiergroep te trainen. Hetzelfde geldt voor het idee dat de buikspieren dan te vermoeid zouden zijn voor de uitvoering van de oefeningen van de tweede en derde spiergroep die getraind wordt. Dit betekent niet dat het slecht is om de buikspieren pas aan het einde van de trainingssessie te trainen. Er kan echter meer aandacht gegeven worden aan de buikspieren door ze aan het begin van de trainingssessie te doen.

Voorbereiding

Als je de buikspieren gaat trainen voor een sixpack dan is de techniek belangrijk. Apparaten zijn niet nodig maar kunnen je helpen om bijvoorbeeld minder rugpijn te krijgen. Met een ab mat voor onder je rug krijg je bijvoorbeeld ondersteuning voor de onderrug. Je hebt maar één rug dus daar ben je zuinig op. Bol.com heeft een uitgebreid aanbod met hulpmiddelen zoals fitnesswielen en handige bankjes voor thuis.
Bekijk de hulpmiddelen